Lurah Dendam ialah sebuah filem genre aksi dan pengembaraan Malaysia yang ditayangkan pada tahun 1996. Filem ini telah diarahkan oleh Raja Ahmad Alauddin. Lurah Dendam ialah filem pertama terbitan Grand Brilliance Sdn Bhd.


Lurah Dendam mengisahkan sekumpulan ahli kelab payung terjun yang terdiri daripada Farid, Rizal, Sharifah, Ivy Low dan Rozaidah dengan diketuai oleh Kapten Hanafi memulakan penerbangan untuk membuat pertunjukan payung terjun. Ketika dalam penerbangan ke tempat pertunjukan, kapal terbang yang dinaiki oleh mereka terlanggar seekor burung menyebabkan kerosakan pada kipas kapal terbang tersebut. Mereka mendarat di tengah hutan tebal yang terpisah dari dunia luar. Masing-masing mendapatkan satu sama lain untuk berkumpul semula tetapi seorang di antara mereka iaitu Ivy tidak dapat ditemui melainkan cebisan bajunya sahaja. Farid yang juga teman lelaki Ivy mempersalahkan Kapten Hanafi. Usaha mencari Ivy dan jalan keluar menemui jalan buntu di samping persekitaran hutan yang seolah-olah menyimpan suatu misteri yang sukar dihuraikan. Bukan sahaja mereka diganggu oleh pelbagai peristiwa aneh, malah seorang demi seorang daripada mereka mula hilang. Dalam keadaan tertekan, mereka terpaksa menempuh segala rintangan dan dugaan sehinggalah mereka terjumpa sebuah gua. Di situlah segala misteri yang terpendam selama ini terbongkar!

Filem Lurah Dendam dibintangi barisan pelakon seperti Ridzuan Hashim sebagai Kapten Hanafi, Raja Azura sebagai Sharifah, Eizlan Yusof sebagai Farid, Chef Wan sebagai Rizal, Janet Khoo sebagai Ivy Low dan Onie Hartini sebagai Rozaidah.

Filem Lurah Dendam telah memenangi beberapa anugerah dan penghargaan, antaranya memenangi Anugerah Khas Juri dalam Festival Filem Malaysia ke-13 pada tahun 1997.

KOMEN ANDA

Previous Post Next Post